告別扁塌髮絲!3個方法令秀髮保持空氣感

告別扁塌髮絲!3個方法令秀髮保持空氣感

發佈時間: 2019.03.29

相信好多Sis都有同一個煩惱,就係喺春天呢啲潮濕日子,每朝起身啲頭髮扁塌塌,就算洗完吹乾都無用!即刻同大家分享3個簡單方法,令你喺屋企都可以輕鬆營造空氣感秀髮。

3個方法 輕鬆營造自然蓬鬆秀髮

方法1:閃電分界

用尖尾梳尖的那端,或手指將頭髮的分界以Z字形梳開,製造豐盈感。

方法2:逆向吹髮

吹髮時應先吹乾髮尾,再吹近頭皮的髮根位置。因為濕的髮尾有一定重量,上輕下重會令頭髮自然扁塌。將髮尾吹得八成乾的時候,再逆向吹髮根,當髮根吹至八、九成乾的時候,轉冷風吹幫助定型,可以令頭髮有自然蓬鬆的效果。

方法3:選對洗髮護髮產品徹底清潔頭皮

除了洗頭的時候用指尖邊按摩邊清潔頭皮,受損髮質也容易出現扁塌的問題,所以要選用不含矽靈(或矽化合物)的洗護產品,以免殘留化學物會損害髮質。

MA CHÉRIE皇牌「飄盈珍珠洗護系列」

MA CHÉRIE的洗髮露均採用「無矽」配方,其皇牌「飄盈珍珠洗護系列」採用了高濃度珍珠蜂蜜精華,可由髮根至髮尾全面修護髮絲,填補受損部位流失的養分,用後清爽輕盈,為髮絲披上珍珠光澤;加上清爽保濕配方,令秀髮呈現輕盈空氣感,輕鬆解決春天髮絲容易扁塌問題。最近「飄盈珍珠洗護系列」更推出了期間限定套裝,包裝設計加入藍色峰鳥、蝴蝶、小鹿及花果等童話風圖案,洋溢春天的生動氣息。

AIR FEEL飄盈珍珠系列 (空氣感) $108/套 (洗髮露及護髮素各450mL)

 

SOURCE: MA CHÉRIE

睇盡最新美妝時尚情報及女生話題!

集結熱門女生主題
U Beauty
《女生扮靚懶人包》
貼心資訊 All in One! 立即用

最高瀏覽

品牌名稱點樣讀?
U Beauty
《品牌小字典》
教您讀,無難度! 立即用