正在閱讀
大熱護膚「糀」の大揭秘!!

大熱護膚「糀」の大揭秘!!

發佈時間: 2018.04.17

之前洪永城同黃翠如齊齊遊日有驚人發現,發現日本釀酒師雖然睇落年紀唔輕,但雙手都滑嘟嘟,原來當中秘訣就係靠「糀」!聽講「糀」可以修復乾紋、缺水同暗沉等肌膚問題,對29+1嘅輕熟女解決初老問題絕對係救星,究竟點解「糀」可以咁勁?大家快啲睇吓下面大解構啦!

解構「糀」釀の謎

出動到洪永城、黃翠如兩位旅遊達人親自去到日本揭秘,呢個「糀」一定有其獨特之處!走入傳統釀酒廠,佢哋發現原來以日本白米加入菌種經過發酵後,就會形成「糀」!「糀」(音:花)其實係日文字,亦即係中文嘅「麴」,係由米經過蒸煮、冷卻、發酵而製成嘅一種純天然甜味劑,係製造清酒、醬油同味噌嘅根本。

「糀」之護膚秘密

咁究竟點解釀酒師嘅雙手可以咁細嫩白滑,絲毫不見幼紋?咪就係因為「糀」含有護膚成分嘅氨基酸、維他命及礦物質等,有好高保濕力,尤其响修復乾紋、缺水、暗沉肌膚上,能夠發揮不可多得嘅功效,令皮膚即時變得剔透水潤、明亮光澤。釀酒師每日都接觸到「糀」堆,自然就可以修護雙手皮膚啦!

親身試!果然有驚喜

講咗咁多「糀」對護膚嘅好處,當然要試吓由「糀」提煉而成嘅 #肌研糀潤賦活雪凝精華。當中的珍貴成份「白糀酵源修護精華」含豐富嘅氨基酸及維他命等等,仲有可以調理膚質極佳嘅營養物質。

搽上手,你會感覺到質地好輕薄,而且帶有淡淡清酒味,好易就吸收,精華好快就滲入肌底角質層,修復到乾紋,同時皮膚好快就變得晶瑩剔透,又有光澤感,完全幫到三十出頭有初熟肌問題嘅美女們。仲要係零香料、零色素、零礦物油,咁就唔洗怕敏感啦~重點係就連日本都未有得賣,香港率先發售架!

針對解決初熟肌嘅缺水、細紋、暗啞等問題嘅肌研糀潤精華,不含香料色素,亦無礦物油成分,最啱需要保濕,但怕笠又怕厚嘅初熟肌膚!

 

以上資料由肌研提供。