正在閱讀
揭開完美霧光妝全日不脫妝之謎

揭開完美霧光妝全日不脫妝之謎

發佈時間: 2018.07.05

夏天容易滋生粒粒,喺大太陽底下肌膚顯得不平滑,曬一陣已經出油溶妝!一出門已經面對咁大挑戰,唔通夏日只能夠留喺冷氣房內? 咁你就大錯特錯!只要化好底妝,就算到處走都一樣不是問題!究竟呢支M‧A‧C #霧鏡粉底有幾厲害?立即睇睇!

化好底妝準備出發!

底妝要擋得住香港潮濕高溫嘅天氣,絕對唔係易事!一般抗油脂粉底唔係過厚就係過乾,要拿捏得好,唔係專業粉底都做唔到!

上妝前可以先用妝前保濕精華液,幫助皮膚增加光澤度之餘,亦可以加強控油度,同時做好底層保濕,令粉底更貼面!上妝時亦可以選用密度高而呈斜角刷毛設計嘅#170專業粉底掃,由內至外拖拉,可令粉底變得均勻貼薄之餘,幫助粉底均勻推開。喺毛孔較粗大的位置(鼻翼、鼻頭),則可以打圈方式上粉,撫平肌膚毛孔,加強底妝貼服度!

粉底上完右臉後,不論痘印和膚色不均都通通修飾,只上一層,已經可以遮掉7~8成的瑕疵,完全不用遮瑕都無問題!若然瑕疵較嚴重,只要輕輕再疊擦上去,就可以完成底妝啦~

 

夏日出走 霧光妝效唔少得

就嚟又到暑假,同FD去街玩餐飽就一定係必備節目!好似PMQ呢啲年輕人文創好去處,就梗係唔少得!要喺咁炎熱嘅氣溫下依然保持好面色,霧光效果嘅底妝絕對係今季選擇!帶有霧面效果嘅#霧鏡粉底 質地雖然透薄,但就可以有高度遮瑕效果,平時最礙眼嘅毛孔同膚色不均,都可以一抹而去,即使喺陽光底下,近影皮膚依然平滑無暇!皮膚24小時都可以睇落幼滑細緻啦!

 

唔洗周街補妝免尷尬

好多人喺夏日都會遇到一個問題,就係去到lunch time,底妝已經被汗水同油脂溶咗一大截,一坐低食飯就要頻頻check妝!其實只要用咗#霧鏡粉底就已經幫妳搞掂晒!獨有嘅Skin Balancing Complex抗油抗汗配方,可以帶嚟長效鎖水同調節油脂嘅效果,就算高溫之下,都可以帶嚟持久霧光妝容,唔洗喺其他人面前補妝咁尷尬!

 

爆油爆汗 曝曬一整日不溶妝

有冇發覺依家一張靚相要呃like,都唔係咁易!歸根究底都因為照騙當道!喺咁熱嘅天氣同猛烈嘅陽光照射下,好容易影到個妝溶咗大半嘅嚇人畫面!

由朝早到下午6點,由PMQ小店開始,烈日當空下再去埋露天café同大街小巷影相,喺中環遊走咗超過8個鐘,即使沿途keep住出油出汗,check完個妝更發現妝感依然好似未出門口前咁貼服嫩滑,完全冇戟粉溶妝,出去一整日都唔洗補妝!不得了!

只要具備一支#霧鏡粉底,無論喺室內室外都keep住嫩滑無瑕霧光肌啦!

 

M·A·C霧鏡粉底 HKD360

#170專業粉底掃 HKD340

 

Source: M·A·C