正在閱讀
韓國藝人大講廣東話!全靠當年睇港產片自學

韓國藝人大講廣東話!全靠當年睇港產片自學

發佈時間: 2017.06.21

現時韓風當道,不少香港人都會識講一兩句韓文,不過原來韓國人都識講返一兩句廣東話!韓國綜藝節目《認識的哥哥》(아는형님)主持李秀根就在節目中大騷廣東話「實力」,與嘉賓Henry試用廣東話聊天,當中似是疑非的廣東話引起連連笑場,睇下你聽唔聽得明!


Henry是韓團Super Junioe-M的華裔成員,爸爸是香港人,受家人影響,懂講廣東話好正常。不過主持李秀根是百分百韓國人,但都講得出一兩句廣東話令Henry大感驚訝。


Henry用廣東話認真問李秀根,得到「火星文」回應。

 

「火星文」當中有「大哥」、「海鮮」,亦有「啊」、「嘛」等語尾。再加上充滿自信的表情和語氣,令Henry以為李秀根真的識講廣東話,連番追問:「你真係識講廣東話?」

 

兩人在過程中完美展示「雞同鴨講」,最後更上演一個爭吵橋段,引得眾人大笑。

 

點解百分百韓國人的李秀根會識講一兩句廣東話?原來80年代韓國亦流行港產片,李秀根就是一邊看《英雄本色》等經典港產片一邊學講廣東話,好勁!


想知道完整內容,(按我)觀看。

來源: JTBC Entertainment